Go to Top

Študentje, se oktobra ne vračate na faks? Samozaposlitev je lahko rešitev!

Poletje gre proti koncu in počasi se bliža čas, ko se bomo zopet vrnili v stare tire, šolarji za svoje klopi, študentje pa v predavalnice – nekateri pa se bodo letos morda raje podali v podjetniške vode, saj na DATI pravimo: »samozaposlitev je lahko rešitev«.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Brezplačno preverite vse prednosti in slabosti, ki jih prinaša samozaposlitev!

Več informacij

Če ste študent in razmišljate o tem, kaj vas v življenju resnično zanima ter ste ob tem tiho pomislili na podjetništvo, naj vam povemo, da o tem lahko začnete razmišljati na glas. Kot že ptički na veji govorijo – registracija samostojnega podjetništva je na VEM točki DATA hitra, enostavna in zastonj. Preden pa se v podjetništvo podate, pa vam nudimo nekaj brezplačnih izobraževanj, kjer boste lahko svojim idejam in vprašanjem ter drugim podjetniškim zagatam prišli do dna.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Samozaposlitev je lahko rešitev!Nekaj idej za posel si lahko preberete tukaj:

Samozaposlitev je lahko rešitev. Zakaj?

  • Ker lahko končno delate tisto, kar vas resnično veseli.
  • Ker vam teče delovna doba.
  • Ker pridobivate izkušnje in se kalite (tako v podjetništvu kot tudi osebnostno), spoznate s konkurenco in trgom.
  • Ker je to lahko velika odskočna deska za vašo kariero, da si naberete nekaj izkušenj in poznanstev ter pridobite nekaj “trde kože”.
  • Ker vam, če se boste v Poslovni register Slovenije, ki ga vodi Ajpes, vpisali prvič, pripada polovično plačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, drugo leto poslovanja pa so ti prispevki 30 odstotkov nižji. Več o tem: Oprostitev plačila prispevkov za s. p. izključno ob prvem vpisu v poslovni register.

Na DATI pravimo: »samozaposlitev je lahko rešitev«.

Klikni in deli

Kako pa je s stroški?

Seveda se prav vsem, ki pomislijo na »s. p.«, najprej pojavi vprašanje o stroških. Stroški ob samozaposlitvi seveda so. Pomisliti morate prav na vse, od same priprave oziroma izdelave vaših izdelkov in storitev ter pogojev za izbrano dejavnost oziroma dejavnosti, ki jih želite registrirati, do poslovnega prostora, komunalnih in pisarniških stroškov, pa  marketinga in oglaševanja …

Prijava na brezplačno izobraževanje

Kako pa se lahko izognete stroškom, če imate kot s. p., kljub temu, da zakon tega izrecno ne zahteva, opravljeno usposabljanje iz varstva pri delu in opravljen zdravniški pregled? Več v Povračilo boleznine tudi za s. p. po petih tednih!

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Zaprtje s. p.

Če ocenite, da želite prenehati z s. p., tudi zaprtje podjetja na VEM točki DATA poteka hitro in enostavno. S. p. ne rabite imeti odprtega določen časa; kadarkoli se odločite, da ga ne želite več imeti, ga enostavno zaprete. Ob tem naj še spomnimo, da t. i. zamrznitev s. p. ne obstaja, Če vas zanima, kako poteka zaprtje s. p., si več o tem lahko preberete tukaj.

Pisali pa smo tudi, da s. p. lahko preoblikujete v d. o. o., vendar boste za to potrebovali k notarju, na VEM točki DATA pa lahko uredite posamično zaprtje s. p. in nato odprtje d. o. o.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Študentskega s. p. več ni!

Ob tem še pojasnjujemo, da t. i. študentskega s. p., ki je obstajal nekoč, ni več možno registrirati. Prav tako popoldanski s. p. ni nadomestil študentskega; popoldanski s. p. namreč lahko odprejo le tisti, ki so pri drugem delodajalcu zaposleni za polni delovni čas, tj. 40 ur na teden. Več smo pisali tukaj: Popoldanski s. p., s. p. z normiranimi odhodki ali kar oboje?

Vas mika registracija podjetja, s. p. oziroma d. o. o.? Z našo pomočjo se boste lahko lažje odločili glede na vaše potrebe in želje, zato nas pokličite na 01 600 15 30 ali pa nas kontaktirajte po e-mailu data@data.si in dogovorili se bomo za termin.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja