Go to Top

Ste za glamping? Gre za namestitev, ki udobje združuje z naravo

Glamping je skovanka, ki združuje besedi “glamur” in “camping”. Gre torej za način luksuznega kampiranja. Gostje spijo na prostem, v dobro opremljenih šotorih oziroma v lesenih hiškah. Glamping je postala še posebej priljubljena oblika namestitve v zadnjih letih pri tistih, ki namesto luksuznih hotelskih soban sicer iščejo udobje, vendar v neokrnjeni naravi.

V kolikor so ti objekti premični – kar v največji meri so – pa bi dejavnost lahko izvajali tudi v primeru ustanovitve podjetja, in sicer v sklopu dejavnosti avtokampov in taborov.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Dejavnost avtokampov in taborov lahko registrirate tudi v okviru samostojnega podjetja! Že poznate vse prednosti, ki jih prinaša samozaposlitev?

Več informacij

Beseda “glamping” se je prvič pojavila v Veliki Britaniji leta 2005. Zametki postavljanja razkošnih šotorov segajo v 16. stoletje. Glamping pomeni sodobno dopustovanje, ki združuje tako danost naravnih dobrin kot tudi današnjo tehnologijo.

Prijava na brezplačno izobraževanje

glampingGlamping najdemo tudi pod različnimi drugimi imeni, in sicer gre za t. i. butik kamp, luksuzni kamp, prima kampiranje ali udobno kampiranje, lahko pa gre za namestitev različnih oblik, kot so t. i.  yurti, yurts, tipiji, šotori v obliki strokov, safari šotori, šotorske kabine in drevesne hiške.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Cena glampinga je odvisna od udobja, saj denimo nekateri šotori vključujejo tudi svežo posteljnino, umivalnice, zasebne verande in podobno. Ne glede na ceno in udobje pa je glavna filozofija glampinga še vedno trajnost in polodprtost namestitve, ki užitek združuje v udobju v naravi.

Glamping kot dejavnost

Storitve glampinga lahko, v kolikor so objekti premične narave, opravljate v okviru regulacije dejavnosti, ki jih pogojuje dejavnost dajanja v najem prostora za avtokampe in tabore. V Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008) jo najdemo med Gostinskimi nastanitvenimi dejavnostmi, bolj natančno pod številko I55.300 – Dejavnosti avtokampov, taborov.

Glamping lahko ponujate v okviru dejavnosti avtokampov in taborov!

Klikni in deli

Kakšni so pogoji za avtokamp ali tabor?

Prijava na brezplačno izobraževanje

Za avtokamp ali tabor ne potrebujete predhodne odločbe o izpolnjevanju pogojev za opravljanje gostinske dejavnosti, a vseeno morate izpolnjevati naslednje pogoje:

  • ustrezno morate označiti objekt,
  • pridobiti morate ustrezno uporabno dovoljenje, ki se pridobi z vlogo na Upravni enoti ali Ministrstvu za infrastrukturo in prostor,
  • upoštevati morate minimalne prostorske pogoje,
  • ustrezno morate urediti zunanje površine,
  • zagotoviti morate minimalen obseg storitev,
  • imeti morate reden obratovalni čas,
  • upoštevati morate omejitve pri prodaji tobačnih izdelkov in omejitve pri ponujanju alkoholnih pijač.

Preverite še, kakšni so minimalni pogoji za avtokamp, kakšen je minimalen obseg storitev pri avtokampih in prostorih za kampiranje na turistični kmetiji ter kako poteka kategorizacija nastanitvenega objekta, kot je avtokamp v članku Dejavnosti: Imate prostor za avtokamp ali tabor?

Prijava na brezplačno izobraževanje

VEM točka DATA obratuje tudi poleti! Naši referenti bodo ves čas pomagali tudi pri odprtjih podjetja in registracijah samostojne dejavnosti, zato si svoj termin za posvet čimprej rezervirajte na 01 600 1530 ali pa nam pošljete elektronsko pošto na data@data.si.

Komentarjev (2)

  • Alenka Mrzdovnik s.p. 16. Decembra 2018 - 19:07 Odgovori

    Ta clanek je bil kljucen, da sem se odlocila za podjetnisko pot z oddajanjem glamping hiske gostom iz celega sveta. Prava odlocitev v pravem casu. Hvala vam, da ste mi pomagali. Alenka (Panorama glamping Visole)

    • Data d.o.o. 17. Decembra 2018 - 14:03 Odgovori

      Spoštovana Alenka,

      nas veseli, da smo vam lahko pomagali.

      Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja