Go to Top

Minimalni prispevki za s. p. in za zaposlenega

Primerjamo, kakšni so minimalni prispevki, ki jih mora plačevati samozaposleni in kolikšne minimalne prispevke mora za svojega zaposlenega plačevati delodajalec. Minimalni prispevki se ne plačujejo od osnovne minimalne plače (790,73 evra), temveč od osnov, kot jih določa zakonodaja.

Med obvezne socialne prispevke sodijo naslednji prispevki: prispevek za zdravstveno zavarovanje, prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevek za starševstvo ter prispevek za zaposlovanje. Ti prispevki se plačujejo za vse, ki so vpleteni v delovno razmerje – kot samozaposleni morate za to poskrbeti sami, če ste zaposleni, pa za to poskrbi vaš delodajalec.

Prijavo, odjavo ter spremembe socialnih zavarovanj lahko uredite na VEM točki DATA, za to pa lahko poskrbite tudi iz svojega naslonjača. Zato smo na DATI pripravili seminar, kjer vas naučimo, kako hitro in enostavno upravljati s socialnimi zavarovanji, brez da zapustite svojo pisarno.

izobraževanje

E-urejanje socialnih zavarovanj: M obrazci

Podjetniki, zakaj ne bi prijav, odjav in sprememb socialnih zavarovanj za svoje delavce opravili kar iz pisarne?

Več informacij

Minimalni prispevki: samozaposleni

Samostojni podjetnik mora ne glede na obliko (polni ali popoldanski s. p.) plačati prispevke vsak mesec (ne glede na to ali je tisti mesec kaj zaslužil ali ne) do 15. v mesecu za pretekli mesec. Višina prispevkov se spreminja in usklajuje z inflacijo, zato vam svetujemo, da to skrbno spremljate. V primeru spremembe statusa samostojnega podjetnika iz popoldanskega v polni s. p., se mu v tistem koledarskem letu obračunavajo najnižji prispevki za obvezna socialna zavarovanja. Več: Kako si s. p. določi višino prispevkov?

Prijava na izobraževanje o socialnih zavarovanjih!

Za samostojnega podjetnika se plačujejo minimalni prispevki:

  • za zdravstveno zavarovanje od 60 odstotkov povprečne letne plače v minulem letu, preračunane na mesec, letos torej za leto 2015 (1.555,89 evra): osnova znaša 933,53 evra. Samozaposleni mesečno plača 125,56 evra za zdravstveno zavarovanje).
  • za vse ostale prispevke (PIZ, starševstvo in zaposlovanje) od 56 odstotne povprečne letne plače v minulem letu, preračunane na mesec, letos torej za leto 2015 (1.555,89 evra): osnova znaša 871,30 evra. Samozaposleni za pokojninsko in invalidsko zavarovanje mesečno tako plačuje 212,16 evra, za starševsko varstvo in za zaposlovanje pa po 1,74 evra mesečno, skupaj torej 3,48 evra.

minimalni prispevki

Strošek samozaposlenega za socialne prispevke mesečno minimalno znaša 341,20 evra.

Samozaposleni morate imeti v mislih, da so socialni prispevki in njihovo plačevanje vaša odgovornost. Ob prvem vstopu v podjetništvo mnogi samozaposleni zaman pričakujejo, da jih bo na plačevanje prispevkov, kot npr. na dohodnino, spomnila položnica Finančne uprave RS (Furs). Več si lahko preberete v prispevku S. p., socialni prispevki so vaša skrb, ne čakajte položnice s Fursa!

Delodajalec za zaposlenega mesečno minimalno plačuje 32 evrov manj kot samozaposleni.

Klikni in deli

Minimalni prispevki: zaposleni

Zaposleni za svojega delavca minimalne prispevke plačuje od osnove, ki je višja od minimalne plače (osnova je 809,06 evra). V tem primeru delodajalec plača:

  • 178,80 evra prispevkov od bruto plače delavcev (51,46 evra za zdravstveno, 125,40 evra za pokojninsko zavarovanje, 1,13 evra za zaposlovanje ter 0,81 evra za starševsko varstvo) in
  • 130,26 evra prispevkov delodajalca (53,07 evra za zdravstveno, 71,60 evra za pokojninsko, 0,49 evra za zaposlovanje, 0,81 evra za starševsko varstvo in 4,29 evra za poškodbe pri delu).

Skupaj to nanese 309,06 evra. To je torej minimalni znesek, ki ga za vsakega zaposlenega mesečno plačuje delodajalec.

Če želite informativni izračun plače izračunati sami, to lahko storite s klikom na spodnji gumb.

Informativni izračun plače 2016

Se bolj splača biti zaposlen ali samozaposlen?

Samozaposleni tako mesečno plačujete dobrih 32 evrov več za minimalne socialne prispevke. Vendar pa lahko, v primerih, ko zaslužite več, uveljavljate tudi stroške. Več o tem, kdaj in kako lahko uveljavljate stroške, vam povemo na našem osnovnem izobraževanju za podjetnike Abeceda poslovanja.

A, ko se kot s. p. registrirate prvič, torej, ko se v poslovni register vpišete prvič, vam pri tem pripadajo nekatere bonitete; prvo leto poslovanja vam država plačuje polovico prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, drugo leto poslovanja pa za 30 odstotkov. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Prav tako nižje prispevke kot s. p. lahko plačujete, če imate otroka, starega do treh let, če pa imate dva otroka ali več, vam nižje plačevanje prispevkov pripada do trenutka, ko najmlajši od otrok konča prvi razred osnovne šole. Tudi, če imate popoldanski s. p. lahko v nekaterih primerih plačujete nižje prispevke.

Če se odločate za samozaposlitev, vabljeni na naše BREZPLAČNO predavanje o prednostih in slabostih samozaposlitve. Bi se samozaposlili s svojim hobijem? Nič lažjega – tudi v tem primeru vam brezplačno svetujemo. Kaj pa morate vedeti pred samo registracijo podjetja?

Preberite tudi:

Prijava na izobraževanje o socialnih zavarovanjih!

Imate vprašanje v zvezi s samozaposlitvijo? V kolikor potrebujete pomoč podjetniških strokovnjakov, nas pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si. Več o naših storitvah si preberite tukaj.

Več: Osnove za plačilo ter zneski prispevkov za socialno varnost

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja