Go to Top

Primite se za gumb, prihaja dimnikar – tudi iz Beltincev v Koper, če želite

Črni možje, ki krtačite naše dimnike in kurišča, boste dobili novo zakonodajo, in sicer bo izbrani dimnikar po novem lahko peč ometel kjerkoli po državi – izvajanje dejavnosti ne bo več omejeno na geografska območja.

Doslej je bila izbira dimnikarja vezana na območja – Ljubljančan tako ni moral koristiti storitev mariborskega dimnikarja. Na ta račun je prihajalo do veliko omejitev svobode pri izbiri dimnikarske družbe, cenovne nekonkurenčnosti in tudi nižje kakovosti.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Normiranci, poznate vse svoje obveznosti?

Več informacij

dimnikarV skladu s projektom regulacije poklicev in dejavnosti, med katerim je bila obravnavana tudi dimnikarska dejavnost. Ministrstvo za okolje in prostor je predlog prenove Zakona o dimnikarski dejavnosti že poslalo na vlado.

Novosti, ki se uvajajo za uporabnika dimnikarskih storitev, so možnost proste izbire dimnikarske družbe, cenovna konkurenčnost storitev – določene bodo najvišje dovoljene cene storitev – in predvidena višja kakovost storitev. Že obstoječi izvajalci bodo lahko nadaljevali z dejavnostjo, če bodo izpolnjevali predpisane pogoje.

Prednost pomeni tudi priložnost za tiste, ki do zdaj niso mogli opravljati dejavnosti, da ob izpolnjevanju pogojev lahko vstopijo vanjo.

Lahko izberete dimnikarja iz katerega koli območja

Drugače kakor do zdaj, ko so bile koncesije razdeljene po koncesijskih območjih, bo lahko dimnikarska družba v predlaganem sistemu opravljala dimnikarske storitve na celotnem območju Republike Slovenije. Glede na neenakomerno gostoto poselitve pa je ministrstvo, da bi se izognili situacijam, kjer si uporabnik dimnikarskih storitev zaradi oddaljenosti ali težje dostopnosti ne bi mogel zagotoviti dimnikarskih storitev, predvidelo tudi rešitev, da mora dimnikarska družba opraviti dimnikarske storitve uporabniku, ko je temu geografsko najbližje in če jo je ta k temu pozval.

Obiščite seminar, kjer vam povemo vse o normiranih stroških!

Motnje na trgu pri gibanju cene so pričakovane

Ureditev, ki določa najvišjo dovoljeno ceno, je po mnenju ministrstva ustrezna, sorazmerna in nujna, saj gre za izvajanje storitev, ki so obvezne. Obveznost storitve lahko po oceni ministrstva, ki temelji na dosedanjih izkušnjah v zvezi s spremljanjem in nadzorovanjem dimnikarskih storitev, privede do velikih odstopanj v zaračunanih zneskih za opravljene dimnikarske storitve uporabnikom glede na lokacijo uporabnika.

Ministrstvo zato pričakuje hude motnje na trgu pri gibanju cen, pri tem pa po njihovi oceni ne bo šlo za redna sezonska nihanja. Navedena nevarnost je zlasti velika v času uveljavljanja novega sistema. Zato, ker odločitev o tem, ali bo dimnikarske storitve uporabnik naročil ali ne, ni odvisna od uporabnika, je smiselno, ocenjujejo na ministrstvu, da se tudi cena ureja na način maksimalne dovoljene cene za urno postavko, so še zapisali v predlog Zakona o dimnikarski dejavnosti.

Po novem boste lahko izbirali dimnikarja iz katerega koli območja!

Klikni in deli

Kaj dela dimnikar?

Dimnikar čisti, ometava vse vrste centralnih kurilnih naprav, dimovodnih naprav, odprtih ognjišč in prekajevalnic, etažnih peči, pekovskih peči in peči v slaščičarstvu, do ozkih in plezalnih dimnih kanalov, glinastih peči in štedilnikov, železnih peči in kotlov.

Dimnikar dela na terenu, v stavbah, na strehah, dimnikih, v dimnih kanalih ali na tovarniških dimnikih. Preden začne z delom, pripravi material za izžiganje saj v dimnikih in kurilnih napravah ter material za mazanje glinastih peči in oblaganje smolnatih površin dimovodov. Pravilno mora ugotoviti podpih in navzočnost ogljikovega dioksida v dimnih kanalih in v stanovanjskih prostorih, odkriti mora vzroke za nepravilno odvajanje dima in plinov. Pri izžiganju izžge saje v dimnikih in dimovodih.

Ker so prav kurišča med največjimi onesnaževalci zraka, so dimnikarji vključeni v splošno prizadevanje za zmanjševanje tovrstnega onesnaževanja okolja.

Komentar (1)

  • Smiljan Karlovčec 3. Novembra 2016 - 20:49 Odgovori

    Pozdravljeni,
    30 let se že ogrevamo na kurilno olje. Pred petimi leti smo zadnjič zamenjali peč in gorilec. Pooblaščen serviser nam vsako leto pred kurilno sezono opravi servisni pregled, meritve itd.
    V vseh teh letih smo sami čistili dimnik, v ta namen smo tudi nabavili vse potrebno “orodje”. Dimnikar samo pride, opravi meritve in zaračuna. Zadnji lanski račun je znašal 32,00€. Zračniki ga niso nikoli zanimali. Sicer pa je v našem interesu, da so čisti in da ventilatorji delujejo.
    Tudi gorilca se ni nikoli dotikal, pa tudi če bi ga hotel, mu ne bi dovolil, saj je za te zadeve pooblaščen samo serviser.
    In kaj sedaj? Za 5 min efektivnega dela 32,00€? Kar je preveč, je preveč.
    Lep pozdrav

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja