Go to Top

Brezposelne ženske, ste pripravljene na dozo koristnih podjetniških informacij?

Pisali smo že o pozitivni novici, da se je za brezposelne ženske prejšnji teden pričelo vseslovensko brezplačno podjetniško usposabljanje. Glavni pogoji, da se lahko tovrstnega dogodka udeležite – usposabljanje se bo izvajalo tudi v jesenskem času – so minimalno VI. stopnja izobrazbe, vsaj trimesečna prijava na Zavodu RS za zaposlovanje (Zavod) ter želja po samozaposlitvi. Zavod pa obljublja tudi povrnjene stroške prevoza in dodatek za aktivnost!

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Preden se samozaposlite, vam brezplačno svetujemo, na kaj morate biti še posebej pozorni in kje imate največ poslovnih priložnosti!

Več informacij

Če se za samozaposlitev odločite, vam registracijo in vse v zvezi z odprtjem s. p. uredimo na DATI, kjer je že več kot 10 let tudi točka VEM! V kolikor si želite podrobnejših informacij v zvezi s podjetništvom, se lahko dogovorite tudi za podjetniško svetovanje.

Katere brezposelne ženske se lahko vključijo v program?

Programa podjetniškega usposabljanja se lahko udeležite ženske, ki:

  • ste dosegle najmanj višjo strokovno izobrazbo (VI. raven izobrazbe ali več),
  • ste bile pred vključitvijo v podjetniško usposabljanje najmanj 3 mesece prijavljene med brezposelnimi,
  • imate zanimivo poslovno idejo, željo, pogoje in možnosti za samozaposlitev,
  • brezposelne ženskev zadnjih petih  letih od Zavoda niste prejele subvencije za samozaposlitev,
  • v zadnjih treh letih niste bile vključene v program Podjetno v svet podjetništva,
  • v zadnjem letu niste bile:  
    • samostojne podjetnice posameznice (s. p.),
    • osebe, ki z osebnim delom samostojno opravljajo dejavnost,
    • večinske družbenice gospodarskih družb (z lastniškim deležem 50 odstotkov ali več),
    • direktorice oziroma poslovodne osebe (družbenice v družbi z neomejeno odgovornostjo (d. n. o.), komplementarke v komanditni družbi, edine ali večinske družbenice družbe z omejeno odgovornostjo (d. o. o.) ali ustanoviteljice zavoda.

Kaj program omogoča?

Poglobljeno podjetniško usposabljanje traja 100 ur in vključuje osem sklopov, in sicer gre za sklop same poti v samostojnost, preverjanje poslovne ideje, razvoj le-te, sklop, ki zajema kupce, trg in deležnike, pravne in finančne vidike samozaposlovanje, dotaknejo se tudi umetnosti trženja in prodaje ter internetne prodaje in komunikacijske poti, ne pozabijo pa niti na poslovno okolje, za katerega si prizadevamo, da je čimbolj lokalno, regionalno oziroma nacionalno.

Na Zavodu obljubljajo, da bodo brezposelne ženske z uporabnimi znanji o podjetništvu lažje začele samostojno dejavnost in s tem pripomogle k uresničitvi poslovne ideje. Ob tem dodajajo, da bodo na usposabljanju ženske lahko spoznale svoje “sotrpinke”, skovale nova poznanstva, se preizkusile v mreženju in spoznala nove priložnosti. Predstavljene jim bodo tudi možnost pridobitve nepovratnih finančnih pomoči za samozaposlitev. O tem smo že pisali v prispevku Prihajajo spodbude za zaposlovanje, spomnimo pa lahko, da bodo lahko bodoče samostojne podjetnice z opravljenim usposabljanjem prejele 5.000 evrov subvencije, samozaposlitev pa bodo morale v tem primeru ohraniti najmanj dve leti.

Zavod obljublja tudi povrnjene stroške

Za udeležbo na usposabljanju lahko Zavod povrne stroške, in sicer mesečno za pretekli mesec:

  • Dodatek za prevoz – za vsak dan vaše dejanske udeležbe znaša 0,13 evra za vsak kilometer od kraja vašega bivanja do kraja usposabljanja in nazaj (kadar je med obema krajema najmanj en kilometer v eno smer).
  • Dodatek za aktivnost – znaša 1,10 evra za vsako uro vaše dejanske udeležbe na usposabljanju.

Ženske, ki si želite samozaposliti, jeseni bo nova priložnost za brezplačno podjetniško usposabljanje!

Klikni in deli

Podjetniško usposabljanje  poteka v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT. Usposabljanje izvaja Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), financira pa ga Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Novo usposabljanje bo septembra!

Jeseni se bo pričelo usposabljanje za 2. skupino udeleženk, predvidoma bo trajalo od začetka septembra do konca oktobra. Vanj se še vedno lahko vključite vse brezposelne ženske, ki ustrezate pogojem. Tako kot v spomladanskem delu podjetniškega usposabljanja, bo tudi jeseni usposabljanje potekalo v petih različnih krajih po Sloveniji, in sicer v  Ljubljani (GZS, vključite se lahko kandidatke iz območnih služb Ljubljane, Kranja in Trbovelj), Novem mestu (GZDBK; vključujete se lahko kandidatke iz območnih služb Novega mesta in Sevnice), Novi Gorici (GZS severne Primorske; vključujete se lahko kandidatke iz območnih služb Nove Gorice in Kopra), Mariboru (ŠGZ;  vključujete se lahko kandidatke iz območnih služb Maribora, Murske Sobote in Ptuja) ter Celju (RGZC; vključujete se lahko kandidatke iz območnih služb Celja in Velenja).

Čeprav že ptički na drevesih čivkajo, da je rdeča nit samozaposlitve pravzaprav lahko karkoli, vas vljudno vabimo na brezplačni spodnji seminar, kjer vam predstavimo, kako iz hobija ali dobre ideje ustvariti biznis!

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Vaš hobi lahko postane vaš posel! Izdelujete različne izdelke? Radi pečete torte? Ste dobri v nasvetih?

Več informacij

V kolikor ustrezate pogojem in se želite jesenskega usposabljanja udeležiti, se oglasite pri osebnem svetovalcu na uradu za delo, kjer ste prijavljeni kot brezposelni. Če bodo na Zavodu ugotovili, da je vaša vključitev možna in smiselna, najprej podpišete zaposlitveni načrt in pogodbo o vključitvi v program podjetniškega usposabljanja. Po zaključenem usposabljanju pri osebnem svetovalcu ali svetovalki podpišete zaposlitveni načrt za vključitev v program spodbujanja ženskega podjetništva, ki vam omogoča pridobitev subvencije za samozaposlitev. S seboj prinesete certifikat o uspešno zaključenem podjetniškem usposabljanju.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja