Go to Top

Višji pavšalni prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

Z aprilom bodo pričeli veljali višji pavšalni prispevki za podjetnike s popoldanskim s. p.. Višji bo namreč del pavšalnih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Razmišljate o dodatnem zaslužku in razvoju svoje dejavnosti? Dober začetek je odprtje popoldanskega s. p., ki ga lahko kasneje spremenite v polno samozaposlitev in tudi v čisto pravo podjetje.

Več informacij

Gre za zavarovance, ki samostojno opravljajo dejavnost, pa niso zavarovani po 15. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki velja za samozaposlene osebe, in za zavarovance, ki opravljajo kmetijsko ali gozdarsko dejavnost, pa niso zavarovane po 17. ali 25. členu istega zakona, ki ureja področje zavarovanje kmetov in prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje. Znesek, ki je do zdaj znašal 32,20 evra mesečno, bo z aprilom za dobrih 20 centov višji, in sicer bo znašal 32,43 evra, so sporočili iz Finančne uprave RS (Fursa).

Osebe, ki opravljajo dopolnilno dejavnost preko popoldanskega s. p. bodo tako po novem morale za prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za zdravstveno zavarovanje in za zavarovanje za invalidnost, telesno okvaro ali smrt, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni pri opravljanju dejavnosti, skupaj plačevati 65,10 evra. To je 23 centov več kot zadnje tri mesece. Januarja  2016 sta se namreč skupaj za pet centov znižala prispevka za zdravstveni zavarovanji, o čemer smo več pisali v prispevku Prispevki za popoldanski s. p. letos nižji.

Višji pavšalni prispevki: kdaj prvič?

Pri tem velja opozorilo, da zavezanci, ki prispevke za posebne primere zavarovana plačujejo v pavšalnem znesku mesečno do 15. v mesecu za pretekli mesec, te po novih zneskih prvič plačajo za april 2016, in sicer do 16. maja 2016. Navedene prispevke za posebne primere zavarovanja, katere zavezanci plačujejo na dan izplačila prejemka, pa morajo v novem znesku plačevati pri izplačilih po 1. aprilu 2016 dalje.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Ste sveži normiranec? Ali poznate vse vaše obveznosti?

Več informacij

Pavšal za zdravstveno zavarovanje ostaja enak

Obveznost plačevanja pavšalnih prispevkov za zdravstveno zavarovanje je določena z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ).

Višji pavšalni prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za popoldanski s.p.!

Klikni in deli

Od februarja lani se mesečno plačujejo prispevek za poškodbe pri delu in poklicne bolezni v višini 0,53 odstotka od osnove, ki je enaka povprečni bruto plači za mesec oktober predhodnega koledarskega leta. Za obračunsko obdobje od januarja 2016 dalje mesečni prispevek znaša 8,17 evra.

višji pavšalni prispevki

Osebe, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic, pa plačujejo tudi prispevek za zdravstveno zavarovanje po stopnji 6,36 odstotka. Ta prispevek osebe, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic, plačujejo za obračunsko obdobje od 1. februarja 2014 dalje, od osnove v višini 25 odstotkov povprečne bruto plače za mesec oktober predhodnega koledarskega leta. Za obračunsko obdobje od januarja 2016 dalje mesečni prispevek znaša 24,50 evra.

Področje socialne varnosti

Področje pokojninskega, invalidskega in zdravstvenega zavarovanja ter tudi nekatera sorodna področja, kot so zdravstveno varstvo, socialni prejemki in pomoč, socialne storitve, institucionalno varstvo in ostale pobude s področja socialne varnosti sodijo v področje socialnega varstva. Ta temelji na socialni pravičnosti, solidarnosti ter na načelih enake dostopnosti in proste izbire oblik. Socialno varnost pri nas zakonsko ureja Zakon o prispevkih za socialno varnost (ZPSV).

Na Dati smo pisali tudi o tem, da so se z letošnjim letom zvišali odstotki za obračun prispevkov za družbenike ter o tem, da so tudi prispevki za popoldanski s. p. od januarja naprej nižji, in sicer za pet centov.

Komentarjev (2)

  • Željka Toplek Luzar 25. Marca 2016 - 7:07 Odgovori

    Pozdravljeni,

    zanima me v kakšnem primeru lahko nekdo odpre popoldanski s.p. Ali popoldanski s.p. lahko odpre oseba, ki je redno zaposlena za krajši delovni čas?
    lp

    • Manca Borko Grimšič 25. Marca 2016 - 9:41 Odgovori

      Pozdravljeni,
      ne, če delate krajši delovni čas zaradi starševstva, to sploh ni mogoče – preberite si prispevek; če pa imate iz drugih razlogov sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, pa se morate kot samostojni podjetnik najprej zavarovati do polnega delovnega časa t. j. 40 ur in od teh ur plačevati polne prispevke (ne pavšala). Več o tem tukaj. Lep pozdrav, Manca

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja