Go to Top

Prva ustanovitev sp

Prva ustanovitev sp

Prva ustanovitev sp- tudi v prihodnjem letu bo mogoče še vedno uveljavljati znižano plačilo prispevkov za socialna zavarovanja v prvem in drugem letu poslovanja. Prvo leto poslovanja bodo prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za samostojnega podjetnika nižji za polovico, drugo leto pa za 30 odstotkov.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Želite vstopiti v podjetništvo? Z odgovori na vprašanja, dileme in strahove vam odgovarjamo na skupinskem svetovanju pred registracijo družbe z omejeno odgovornostjo ali statusa samostojnega podjetnika.

Več informacij

Novela Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v 14. točki 145. člena, ki jo je potrdil Državni zbor 15. 12. 2015, ne predvideva sprememb glede samostojnih podjetnikov in možnosti, da so prvo leto poslovanja oproščeni plačila prispevka za zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 50 odstotkov zneska prispevka, v drugem letu poslovanja pa 30 odstotkov tega prispevka.

ustanovitev s. p.

Prva ustanovitev s. p. še vedno cenejša!

Da bo ureditev ostala v veljavi tudi v prihodnjem letu, so nam potrdili tudi na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Oproščene prispevke bo še naprej poravnavala Republika Slovenija iz proračuna. 

»Olajšavo, katere glavni namen je zmanjšati obremenitev samozaposlenih oseb ob sočasnem spodbujanju podjetništva, lahko tako v skladu s prehodno določbo drugega odstavka 430. člena ZPIZ-2 uveljavijo le tisti samostojni podjetniki, ki so dejavnost registrirali po 1. Juliju 2013, oprostitev pa se jim prizna za dobo dveh let od prvega vpisa naprej,« pojasnjujejo na MDDSZEM.

Bodoči podjetniki, načrtujte aktivnosti pred registracijo podjetja!

Seveda mora vsak, ki se bo odločil za ustanovitev s. p.  ali d. o. o. pred registracijo, načrtovati postopke pred ustanovitvijo in eno najbolj pogostih vprašanj podjetnikov na tej stopnji priprave na registracijo je, kakšne stroške bo imel, ko bo registriral podjetje. Delež stroškov, ki zadevajo plačevanje socialnih prispevkov je pri fiksnih mesečnih stroških podjetnika, običajno največji.

Odpirate podjetje in ne veste, koliko vas bo to stalo? Kaj pa, če bi se posvetovali z računovodjo?
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Prva ustanovitev sp, prihranek pri prispevkih za socialno zavarovanje samostojnih podjetnikov

Prva ustanovitev sp zniža stroške socialnega zavarovanja. Podjetnik, ki uveljavlja omenjeno ugodnost plača prvo leto namesto 330,15 evrov prispevkov mesečno približno 240,00 evrov prispevkov za socialna zavarovanja mesečno.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Ta znesek pa je lahko še nižji, če ima oseba, ki se je odločila za ustanovitev s. p. (pa tudi pri samozaposlitvi v d. o. o.) otroka, mlajšega od 3. let oziroma drugega otroka mlajšega od 6. let, saj se lahko odloči za uveljavitev krajšega delovnega časa. Vlogo za krajši delovni čas iz naslova starševskega varstva odda na Centru za socialno delo. Po prejemu odločbe Centra za socialno delo si podjetnik ustrezno uredi zavarovanje.. V takem primeru bodo njegov prispevki znašali približno 120 evrov na mesec.

Postopke prijave, odjave in spreminjanja podatkov na zavarovanjih lahko podjetnik uredi na točki Vem.

Pripravila: Bogdana Rejc

Aktivnost se izvaja v okviru projekta "VEM 2015", ki ga financirata RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in SPIRIT Slovenija, Javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Komentarjev (6)

  • Nina Novak 18. Decembra 2015 - 10:08 Odgovori

    Pozdravljeni,

    zanima me, če je možnost uveljavljanja znižanih prispevkov tudi v primeru popoldanskega s.p.-ja?

    Hvala in lep pozdrav,
    Nina

    • Manca Borko Grimšič 18. Decembra 2015 - 11:17 Odgovori

      Pozdravljeni,
      oprostitev prispevkov velja samo za samozaposlene osebe. Lep pozdrav, Manca

  • MARICA LAH 6. Septembra 2016 - 10:28 Odgovori

    POZDRAVLJENI,
    ALI JE KORIŠČENJE OPROSTITVE PLAČILA PRISP. PIZ VEZANO LE NA PRVO ODPRTJE S.P.-JA
    IN NE TUDI NA DOBO DELOVANJA. NPR. ČE S.P. ZAPRE ŽE PO ENEM LETU NIMA GLEDE PRISPEVKOV NOBENIH POSLEDIC

  • Valentina 10. oktobra 2018 - 12:38 Odgovori

    Pozdravljeni,

    kako je pa, če si prvič odprl s.p. (ne popoldanski s.p.), vendar si v njem zaposlen le za 4 ure, preostale 4 ure pa drugje?
    Hvala.

    • Data, d.o.o. 11. oktobra 2018 - 8:43 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Velja tudi v tem primeru – popust pri plačilu prispevkov za PIZ prvi dve leti. Prispevke za PIZ za 4 ure se plačuje 50% nižje prvih 12 mesecev in 30% nižje naslednjih 12 mesecev. Več smo o tem pisali v tem prispevku. Srečno in lep pozdrav, Data, d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja