Go to Top

Odprtje s. p. do tri mesece pred začetkom poslovanja

Ob približevanju h koncu leta bodoči podjetniki velikokrat razmišljajo o tem, ali se jim splača registrirati dejavnost še v tem ali naj raje počakajo na novo leto.

V vsakem primeru morajo razmisliti o razlogih, zaradi katerih se odločajo za odprtje s. p. ali d. o. o.

odprtje s. p.

Če bi radi izkoristili tržno najbolj zanimiv del leta v decembru, se bodočim podjetnikom zagotovo ne splača čakati na novo leto. Prednosti registracije s. p. ali d. o. o. so tudi v tem, da lahko delo opravljate legalno, brez strahu pred inšpektorji, ki so že napovedali poostren nadzor na stojnicah pred prvim novembrom. Hkrati boste z vstopom na trg decembra dobili več pozornosti potrošnikov kot januarja, saj vsi iščejo dobre ponudbe in so bolj pripravljeni zapravljati.

Vendar pa morajo podjetniki, če bodo podjetje odprli tik pred koncem leta, tudi za tekoče leto oddati računovodsko bilanco podjetja oziroma dejavnosti.

DATA info

Željni novega znanja? Preverite brezplačne delavnice in plačljive seminarje!

Odprtje s. p. do tri mesece vnaprej

Lahko pa se bodoči samostojni podjetnik odloči, da pride na VEM točko status samostojnega podjetnika registrirati v tem letu, vendar pa ga bo uradno odprl šele v prihodnjem letu, recimo 1. 1. 2016. Status samostojnega podjetnika se lahko namreč registrira za tri mesece vnaprej. Pri odprtju družbe z omejeno odgovornostjo (d. o. o.) to ni mogoče in je podjetje v vsakem primeru odprto v enem tednu.

Če se podjetnik odloči, da bo status samostojnega podjetnika registriral vnaprej, se mora zavedati, da lahko odpre poslovni račun, se kot samostojni podjetnik zavaruje oziroma vstopi v socialna zavarovanja, izdaja račune ali uveljavlja stroške šele od datuma odprtja statusa naprej.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja