Go to Top

Za lov potrebujete lovski izpit in izkaznico

Vas zanima lov, a ne veste, kaj o tem določa zakonodaja v Sloveniji?

Na naši Vem točki smo se že srečali tudi s primeri, ko so podjetniki med dejavnostmi svojega podjetja ob registraciji po Standardni klasifikaciji dejavnosti iz leta 2008 registrirali dejavnost A 01.700 Lovstvo.

A če se želijo podjetniki ukvarjati s to dejavnostjo, morajo ob registraciji zadostiti tudi drugim formalnim pogojem.

Dejavnost lova kot iskanje, opazovanje, zasledovanje, vabljenje in čakanje divjadi s ciljem upleniti divjad ali odloviti divjad živo ter pobiranje divjadi ali njenih delov definira 5. člen Zakona o divjadi in lovstvu. Zakon opredeljuje tudi druge podrobnosti v zvezi z lovom pri nas.

V lovstvo spada med drugimi tudi nadzor in varstvo divjadi, odstrel ali odlov divjadi iz komercialnih ali gojitvenih razlogov, živali za potrebe raziskovalnega dela ali zooloških vrtov, pridobivanje kožuhovine, kož plazilcev ali ptičev z odstrelom in odlovom, kot tudi lov morskih sesalcev, kot sta mrož in tjulenj. Lov se razlikuje od ribolova in morskega ribištva, za katera veljajo drugačni pogoji.

Dejavnost lova se razlikuje od ribolova in morskega ribištva.

Klikni in deli

Pogoji za lov v Sloveniji so:

  • državljanstvo oziroma stalno prebivališče v RS,
  • lovski izpit,
  • veljavna lovska izkaznica ali pa zaposlitev v lovišču s posebnim namenom.

Če ste tuj državljan, morate ob izpolnjevanju drugega in tretjega pogoja, imeti tudi urejen status lovskega gosta, ki velja le s strokovnim spremstvom.

Namen obstoja lovcev v današnjem času je, da regulirajo številčnost divjadi in drugih prosto živečih živali. Lov se nanaša predvsem na legalno in kontrolirano dejavnost lovljenja živali in se tako loči od prepovedanega, nenadzorovanega lova. Določene živali se tako sme loviti le v specifičnem časovnem obdobju, v lovski sezoni.

DATA d.o.o

Aktivnost se izvaja v okviru projekta "VEM 2015", ki ga financirata RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in SPIRIT Slovenija, Javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja