Go to Top

Majhen davčni dolg lahko veliko stane

V tem trenutku 71.713 davčnih dolžnikov Finančni upravi RS dolguje med 10 in 100 evri, njihov skupni davčni dolg pa znaša slabega 2,8 milijona evrov.

Furs vse davčne dolžnike poziva, da dolg poravnajo prostovoljno in se s tem izognejo davčni izvršbi.

Davčna izvršba lahko namreč dolžnika stane več, kot je dolžan. O davčnem dolgu in opominjanju nanj smo pisali ravno včeraj v prispevku Davčna izvršba – Furs ne opominja dvakrat.

Sklep o davčni izvršbi na denarna sredstva stane 25 evrov, prišteti pa mu je treba še bančne stroške. Sklep o davčni izvršbi na premičnine stane 75 evrov. Zaradi teh stroškov lahko davčna izvršba hitro postane zelo draga in neekonomična, saj je stroškov več kot znaša davčni dolg. »Stroške davčne izvršbe je dolžan plačati dolžnik in so sestavni del tega postopka,« opozarjajo na Fursu.

Z oktobrom poenostavljeno plačevanje opominov

Na Fursu pravijo, da jih k pošiljanju opominov o davčnem dolgu ne zavezuje nobena zakonodaja, vendar to vseeno počnejo, da bi spodbudili prostovoljno poravnavanje obveznosti.

Z opominom opozarjajo na plačilo obveznosti, ki jim je rok za plačilo že potekel, vendar pa hkrati v njem niso zajete obveznosti, ki so zapadle v plačilo 8 dni pred izdajo opomina.

Z oktobrom so na Fursu uvedli poenostavljeno plačevanje obveznosti po opominu. Davčni zavezanec bo lahko plačal vse obveznosti za eno javnofinančno blagajno z eno položnico.

Pri tem morajo ob obveznostih iz opomina poravnati tudi dodatne zamudne obresti, ki nastanejo od dneva izdaje opomina do plačila. To je pomembno, saj vam v primeru, da boste zaradi obresti ostali dolžni zgolj nekaj centov, ob naslednjem davčnem dolgu Furs ne bo več poslal opomina. O tem smo pisali v članku, ki ga omenjamo zgoraj.

Ob plačilu opomina za davčni dolg, zavezanec ne more več vplivati na vrstni red zapiranja terjatev. Najprej pa bodo na Fursu zapirali najstarejše terjatve v okviru blagajne, v kateri je nastal davčni dolg.

Tudi v podjetju Data d. o. o. vam ponujamo davčno svetovanje, pomagamo pa lahko tako fizičnim kot pravnim osebam. Dosegljivi smo na telefonski številki 01 600 1530 in po elektronski pošti data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja