Go to Top

Krajši delovni čas in malica: tudi ta bo krajša

Krajši delovni čas in malica – to vprašanje nam pogosto zastavljajo mladi starši. Zakonodaja omogoča zaposlitev za krajši delovni čas za starše.

Krajši delovni čas in malica, da vam to pripada mora delovni čas obsegati najmanj polovično tedensko delovno obveznost (lahko pa tudi več). To pravico starš pridobi pri svojem delodajalcu. To pomeni, da lahko svojo tedensko delovno obveznost zmanjša največ za polovico in ohrani večino pravic delavcev, ki delajo polni delovni čas. Krajši delovni čas in malica – tudi za to velja, da bo krajša.

Krajši delovni čas - krajša malicaKrajši delovni čas in malica, kako pa je s pravico do malice, ko starš malega otroka dela krajši delovni čas? Delavec, ki dela krajši delovni čas (bodisi po dogovoru z delodajalcem ali na podlagi posebnih predpisov) ima pravico do odmora v sorazmerju s časom, prebitim na delu, vendar le pod pogojem, da dela najmanj štiri ure na dan. Delavec, ki dela na primer tri ure na dan, tako nima pravice do odmora, delavec, ki dela s polovičnim delovnim časom (štiri ure na dan), pa ima pravico do 15 minutnega odmora.

Delodajalec mu mora v pogodbo o zaposlitvi zapisati določbo o opravljanju dela s krajšim delovnim časom od polnega. Lahko pripravi tudi aneks k pogodbi o zaposlitvi, iz katerega je razvidno obdobje, v katerem starš dela krajši delovni čas od polnega in število ur dela na teden oziroma število ur dela na dan.

Da bo pogodba o zaposlitvi pravno formalno uredila medsebojne pravice delavca in delodajalca tako, da ne bo prihajalo do dvomov, sporov ali kazni inšpektorja za delo, vam priporočamo pravno svetovanje.

Krajšega delovni čas in malica, kdaj ima starš pravico do tega?

Pravico do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva ima:

  • eden od staršev, ki neguje in varuje otroka, in sicer do tretjega leta starosti otroka
  • eden od staršev, ki neguje in varuje težje ali zmerno gibalno oviranega otroka ali zmerno ali težje duševno prizadetega otroka, in sicer tudi po tretjem letu starosti otroka, vendar največ do 18. leta starosti otroka
  • eden od staršev, ki neguje in varuje najmanj dva otroka, do končanega prvega razreda osnovne šole najmlajšega otroka, pri čemer je eno leto izrabe pravice neprenosljivo za vsakega od staršev

Pravico do dela za krajši delovni čas in malica od polnega staršem malih otrok zagotavlja Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Glede pravic iz socialnega zavarovanja in pravic iz delovnega razmerja je tak delavec v veliki meri izenačen z delavci, ki delajo polni delovni čas. Pravico do plačila za delo, ki mu jo zagotavlja delodajalec, ima sicer po dejanski delovni obveznosti. Zaposlitev za polovični delovni čas za starše torej pomeni tudi samo polovico plače.

Informativni izračun plače

Kako naj starši uveljavljajo pravico do dela s krajšim delovnim časom, smo že pisali.

Pripada celoten dopust in regres

Zakon posebej določa, da delavcu, ki dela s krajšim delovnim časom, pripada minimalni letni dopust (ne samo sorazmerni del). Za večino ostalih zaposlenih, ki delajo skrajšani delovni čas, velja, da jim pripada le sorazmerni del regresa. Zaposlitev za polovični delovni čas za starše pa v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih prinaša celoten regres.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Imate v vašem podjetju pravilnik o letnem dopustuPravniki z izkušnjami na kadrovskem področju ga toplo priporočajo vsem delodajalcem, ki imajo tri ali več zaposlene. To je tudi ena od tem na našem brezplačnem seminarju o obveznostih, ki jih slovenska zakonodaja nalaga delodajalcem. Če boste svoje poslovanje uskladili z zakonodajo, se boste izognili neprijetnim obiskom različnih inšpekcij.

Ste samozaposleni? Veste, da tudi samostojni podjetniki lahko delajo krajši delovni čas, pa jim vseeno teče polna pokojninska doba?

Komentarjev (8)

  • Tadeja Jozelj 27. Septembra 2018 - 8:49 Odgovori

    Zaposlena sem v javnem sektorju za krajši delovni čas 4 ure in mi malica ne pripada. Kako to? Večkrat sem ji že vrašala in po nevem kakšnem zakonu nisem opravičena do nje.
    Lp Tadeja Jozelj

    • Data, d.o.o. 1. oktobra 2018 - 11:04 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Kot določa Zakon o delovnih razmerjih, ima delavec, ki je sklenil pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas, pogodbene in druge pravice ter obveznosti iz delovnega razmerja kot delavec, ki dela polni delovni čas in jih uveljavlja sorazmerno času, za katerega je sklenil delovno razmerje, razen tistih, za katere zakon določa drugače. Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s 65. ali 67. členom tega zakona, vendar najmanj štiri ure na dan, ima pravico do odmora med dnevnim delovnim časom v sorazmerju s časom, prebitim na delu. Če potrebujete pravno svetovanje, nam pišite na data@data.si in poslali vam bomo ponudbo za svetovanje. Srečno in lep pozdrav, Data, d.o.o.

  • Ana l 30. Septembra 2018 - 22:22 Odgovori

    Kako pa je z razporejanjem v smene?
    Ali te delodajalec lahko razporeja konstantno recimo od 15-19? Ker to so to ravno ure, ki bi jih naj prezivel z otrokom (otrok takrat ni v varstvu), je to sploh se potem koriscenje pravice zaradi starsevstva?
    Hvala

    • Data, d.o.o. 8. oktobra 2018 - 8:57 Odgovori

      Spoštovani, hvala za zanimivo vprašanje. To temo smo raziskali in o ugotovitvah pišemo v danes objavljenem prispevku. Srečno in lep pozdrav, Data, d.o.o.

  • Tanja Plestenjak 28. avgusta 2019 - 12:54 Odgovori

    Torej, če imam 4 urni delavnik in grem kakšen dan iz dela kakšno minutko prej, mi malica ne pripada? Mi je ne smejo izplačati? Če na primer delam 3 ure in 59 minut?
    Hvala za odgovor!

    • Data d.o.o. 30. avgusta 2019 - 16:02 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja.

      Ponudimo vam lahko strokovni posvet pri naših pravnikih, ki imajo več let izkušenj z delom na tem področju. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

  • Irena kos 4. Februarja 2020 - 18:24 Odgovori

    Torej če delam v javnem sekturju 4 ure me pripada malica , no povračilo zanjo, da ali ne.

    • Tjasa Dobnik 6. Februarja 2020 - 12:02 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Zahvaljujemo se vam za vprašanje. Če delate skrajšani delovni čas vam pripada odmor za malico (sorazmeren del) ter tudi povračilo zanjo.

      Lep pozdrav,
      DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja