Go to Top

Občasno delo – kdo ga lahko opravlja in kakšne so omejitve?

Občasno delo lahko v Republiki Sloveniji opravljajo osebe, ki imajo status upokojenca. Občasno delo lahko opravljajo na podlagi pogodbe o opravljanju začasnega ali občasnega dela kot posebnega pogodbenega razmerja med delodajalcem in upravičencem. Kakšne pa so omejitve pri opravljanju občasnega dela upokojenca?

Potrebujete pomoč na področju zakonodaje? Obrnite se na pravne svetovalce podjetja Data! Na voljo so vam prek telefonske številke 01/600-1530 ali pa jim pišite na data@data.si.

Izračunajte si vašo plačo!

Občasno delo upokojencev – kakšne so omejitve?

Občasno delo lahko upokojenec opravlja v obsegu največ 60 ur v koledarskem mesecu. Izjemoma lahko upokojenec opravi tudi 90 ur v mesecu, a je to dovoljeno največ trikrat na leto. Neizkoriščenih ur ni mogoče prenašati v naslednji koledarski mesec, število opravljenih ur na letni ravni pa ne sme biti višje od 720.

Minimalna urna postavka za občasno delo upokojencev je slabih 7 evrov oz. 6,92 centov. To velja od 1. marca 2023 dalje, ko je zakonsko urna postavka zrasla za 75 centov. Več o tem smo že pisali v članku o Minimalni urni postavki za upokojence.

Ob tem pa obstajajo tudi omejitve glede letnega zaslužka upokojencev z občasnim delom. Trenutno ta številka znaša 10.346,52 evrov bruto.

Preverite razlike med  s.p. in  d.o.o.?

pravno svetovanje

Koliko znašajo popoldanski s.p. prispevki 2023?

Kako je v primeru, če upokojenec občasno delo opravlja na drugi pravni podlagi kot je pogodba o začasnem in občasnem delu?

V praksi se začasno ali občasno delo upokojencev po sklenjeni pogodbi o začasnem in občasnem delu izkazuje za učinkovito, saj upokojencem omogoča ponovno vpetost v delovno okolje ter dodaten zaslužek, brez da bi takšno delo vplivalo na višino pokojnine.

V kolikor pa se upokojenec odloči, da bo delo opravljal po drugi pravni podlagi, pa slednje lahko vpliva na upokojenčevo pokojnino, kot npr. v primerih:

  • če želi po upokojitvi nadaljevati z delom, vendar v manjšem obsegu. V tem primeru prejme pokojnino enako razliki do polnega delovnega časa;
  • če ponovno sklene delovno razmerje se mora zavarovati za najmanj 2 uri dnevno oz. 10 ur tedensko. V tem primeru ohrani izplačilo pokojnine v višini treh četrtin;
  • če dela kot poslovodja v družbi, v kateri je solastnik.

Bi radi občasno delo pustili popolnoma za seboj in vas zanima ustanovitev s.p. ali d.o.o.? Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije.

Izračun minimalne plače 2023

Občasno delo – kakšne so omejitve glede na delodajalca?

Delodajalci so omejeni za število ur, ki jih lahko koristijo na mesečni ravni. Različne kategorije določa število zaposlenih v podjetju.

  • 0 zaposlenih – največ 60 ur začasnega ali občasnega dela;
  • od 1 do vključno 10 delavcev – največ 100 ur začasnega ali občasnega dela;
  • več kot 10 do vključno 30 delavcev – največ 150 ur začasnega ali občasnega dela;
  • več kot 30 do vključno 50 delavcev – največ 400 ur začasnega ali občasnega dela;
  • več kot 50 do vključno 100 delavcev – največ 750 ur začasnega ali občasnega dela;
  • več kot 100 do vključno 500 delavcev – največ 1500 ur začasnega ali občasnega dela;
  • več kot 500 do vključno 1000 delavcev – največ 2.250 ur začasnega ali občasnega dela;
  • več kot 1000 do vključno 2000 delavcev – največ 3.000 ur začasnega ali občasnega dela;
  • več kot 2000 delavcev – največ 3.750 ur začasnega ali občasnega dela.

Kaj morate vedeti kot normiranec s.p.?

Občasno delo – izplačilo in obdavčitev

Delodajalci morajo za občasno delo zaposlenim plačo izplačati do najkasneje 18. v mesecu. Delavec pa mora za občasno delo:

  • dajatev v višini 25 % obračunati na posebnem obračunu in ga predložiti davčnemu organu ter plačati dajatev najpozneje na dan izplačila dohodka iz začasnega ali občasnega dela;
  • v svoje breme obračunati ter plačati tudi prispevek za posebne primere zavarovanja po ZPIZ-2 (8,85 %) in pavšalni prispevek za zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni (v letu 2022 znaša 5,66 evrov), v breme upokojenca pa prispevek za zdravstveno zavarovanje po ZZVZZ (6,36 %).

Registracija s.p. – hitro in enostavno na DATA točki!

Komentarjev (2)

  • Urban Golež 12. oktobra 2016 - 20:09 Odgovori

    Dohodek za opravljeno začasno ali občasno delo upokojenca v seštevku v koledarskem letu ne sme presegati 6.300 eurov. Zanima me, če se v ta seštevek dohodka upoštevajo tudi povračila materialnih stroškov (npr. stroški prevoza na delo ter kilometrina, malica) oz. ali so izločeni. Torej, ali lahko upokojenec ustvari dohodek 6.300 eur letno + materialni stroški oz. ali se materialni stroški vključujejo v osnovo 6.300 EUr in so tako tudi obdavčeni?

    • Monika Kern 13. oktobra 2016 - 9:00 Odgovori

      Spoštovani,

      dohodek upokojenca vključuje vsakršno plačilo za delo oziroma povračilo stroškov v zvezi z delom. V zvezi z vašim konkretnim primerom se lahko za individualno svetovanje obrnete na naše davčne svetovalce. Dobite jih na 01 600 1530 ali na data@data.si. Hvala, ker nas spremljate. Lep dan želimo, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja