Go to Top

V Sloveniji vse več tujcev išče poslovno priložnost

Število tujcev v Sloveniji se naglo zvišuje – konec  leta 2014 je bil vsak dvajseti prebivalec tujec. 1. oktobra je 100.388 tujcev predstavljalo 4,9 % prebivalcev Slovenije.

Manj državljanov Slovenije, več tujcev

Medtem ko se število Slovencev nekoliko zmanjšuje, je po podatkih Statističnega urada RS  1.oktobra lani pri nas živelo dobrih 100.000 tujcev, kar predstavlja skoraj pet odstotkov celotnega prebivalstva Slovenije.

V Sloveniji vse več tujcev išče poslovno priložnostPo podatkih Statističnega urada RS se je število prebivalcev Slovenije v tretjem četrtletju leta 2014 število državljanov Slovenije zmanjšalo za skoraj 600, število tujih državljanov pa se je povečalo za blizu 1.700.

Tako je oktobra 2014 pri nas živelo pet tisoč tujcev več kot oktobra 2013. Med njimi je žensk dobra tretjina, a se je njihov delež v zadnjih letih opazno zvišuje. Po podatkih Sursa v zadnjih štirih letih za pet odstotnih točk.

Zakaj prihajajo tujci v Slovenijo?

K večjemu priseljevanju verjetno prispevajo tudi obetavni podatki o BDP. V 2014 se je ta povišal za 2,6 odstotka. Evropska komisija Sloveniji za 2015 napoveduje 1,8 odstotno rast, za naslednje leto pa že 2,3-odstotno, ki bo nadpovprečna v evroobmočju in celotni EU.

Eden najlažjih načinov pridobitve dovoljenja za bivanje je, če v Sloveniji uspešno pridobite dovoljenje za delo. Lahko se odločite tudi za odprtje svojega podjetja. Pri tem vas bodo čez vse postopke pred ustanovitvijo podjetja (pridobitev slovenske davčne številke, davčno in pravno svetovanje, raziskave trga …), med ustanavljanjem in po ustanovitvi (d.o.o., podružnice, vodenje računovodstva, zaposlovanje, pridobitev delovnega dovoljenja in dovoljenja za bivanje) vodili naši strokovnjaki.

Če imate vprašanja, se obrnite na nas in z veseljem vam bomo pomagali. Pišite nam na e-mail data@data.si ali nas pokličite na 00386 1 600 15 30.

Vas zanima, kako deluje sistem zaposlitve v Sloveniji, kako je sestavljena plača zaposlenega in koliko dobi od plače država in koliko zaposleni? V kolikor razmišljate o samozaposlitvi, vabljeni na seminar Zaposlitev ali samozaposlitev.

Pripravila: Anja Grahek

Prijava na izobraževanje


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja