Go to Top

Dopolnilno delo opravlja 590 oseb

S  1. januarjem 2015 je stopil v veljavo sistem vrednotnic za osebno dopolnilno delo, ki je izvajalcem prinesel določene pravice iz zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja. Sistem vrednotnic za opravljanje osebnega dopolnilnega dela je vlada uvedla z namenom preprečevanja dela na črno.

Po novem se bo mora vsakdo, ki želi opravljati osebno dopolnilno delo, priglasiti na Ajpesu – preko spletne strani ali fizično na upravni enoti. S tem se umesti na javno dostopen seznam izvajalcev. Trenutno je vpisanih 590 oseb, med njih pa niso šteti tisti, ki so delo opravljali že po starem zakonu – to morajo storiti do konca junija. Lani poleti je bilo prijavljenih 9 tisoč oseb, ki opravljajo osebno dopolnilno delo, na ministrstvu za delo pa upajo, da jih bo do konca leta 18 tisoč.

Poznate vse oblike dela?

Katera dela lahko opravljamo z vrednotnico?

Dopolnilno delo opravlja 580 osebZ vrednotnico lahko nudimo pomoč v gospodinjstvu, pri čiščenju stanovanja ali stanovanjske stavbe, vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin, pomoč pri kmetijskih delih, varstvo otrok, pomoč starejšim, bolnim in invalidom ter spremstvo oseb, ki potrebujejo nego. Seznam osebnih dopolnilnih del so dopolnili z nudenjem inštrukcij, prevajanjem, lektoriranjem, izvajanjem umetniških vsebin ob zasebnih dogodkih ter pomočjo pri oskrbi hišnih živali.

Prav tako štejejo za osebno dopolnilno delo izdelovanje in prodaja izdelkov domače in umetnostne obrti, izdelovanje, popravilo in prodaja izdelkov, ki jih je mogoče izdelovati ročno doma ali po tradicionalnih postopkih, nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč ter mletje žita, žganje apna ali oglja na tradicionalen način in prodaja.

Kdo lahko izvaja osebno dopolnilno delo?

Osebno dopolnilno delo lahko izvaja le fizična oseba za fizično osebo, izvajalec osebnega dopolnilnega dela pa lahko zasluži največ 5.948,64 evra letno.

Kdo kupi vrednotnico – naročnik ali izvajalec?

Vrednotnico mora v primeru, ko je naročnik storitve znan, za izvajalca kupiti naročnik, v primerih, ko naročnik storitve ni znan, pa izvajalec osebnega dopolnilnega dela. Na upravni enoti stane vrednotnica devet evrov –  sedem evrov gre za pokojninsko, dva evra pa za zdravstveno zavarovanje izvajalca osebnega dopolnilnega dela. Ena vrednotnica prinese en dan pokojninske dobe.

V primeru, da imate še kakšna koli vprašanja, pokličite naše svetovalce na 01 600 15 30 ali jim pošljite e-mail na data@data.si. Lepo vabljeni tudi na naš seminar Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?, ki bo zanimiv in poučen za vsakega posameznika, ki bi rad zaslužil pa še ne razmišlja o registraciji podjetja v tem trenutku.

Pripravila: Anja Grahek

Prijava na izobraževanje


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja