Go to Top

Razmišljate o prehodu iz navadnega s.p. na normiranca?

Z novim davčnim letom se začenjata uporabljati noveli zakonov o dohodnini in o davku od dohodkov pravnih oseb, s katerima se zvišuje prag letnega prometa za pavšalno obdavčitev, hkrati pa zvišujejo normirani stroški. Pričakovati je, da se bo za pavšalno obdavčitev odločilo več samostojnih podjetnikov.

Tudi vi razmišljate o prehodu iz navadnega s.p. na normiranca?

Razmišljate o prehodu iz navadnega s.p. na normirancaZ novelama zakonov se prihodkovni limit, ki je določen kot pogoj za vstop v sistem ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, zvišuje z dosedanjih 50.000 evrov na 100.000 evrov prihodkov. Poleg tega se davčno priznani normirani odhodki zvišujejo z dosedanjih 70 odstotkov na 80 odstotkov prihodkov.

Pri tem pa je določen dodaten pogoj: v koledarskem letu pred davčnim obdobjem, za katero se ugotavlja davčna osnova z upoštevanjem normiranih odhodkov, mora biti pri zavezancu vsaj ena oseba zavarovana za polni delovni čas neprekinjeno najmanj pet mesecev. Za to osebo se lahko šteje tudi sama fizična oseba, ki opravlja dejavnost.

Skrajni rok za priglasitev spremembe je do 31. marca, za katero ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem dejanskih odhodkov, oziroma do poteka roka za predložitev davčnega obračuna dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Pravico do ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov bo davčni zavezanec uveljavljal na obrazcu, ki je predpisan kot priloga davčnemu obračunu dohodnine od dohodka iz dejavnosti.

Za tiste zavezance, ki se odločijo za spremembo načina obdavčitve je priporočljivo, da davčni obračun predložijo pred skrajnim rokom. Zavezanci bodo namreč od 1. januarja zavezani k plačilu akontacije dohodnine na podlagi napovedi prihodkov za naslednje, ki jo bodo oddali v prilogi davčnega obračuna. V kolikor bo davčni obračun oddan v mesecu marcu, bodo morali zavezanci plačati akontacije za prve tri mesece na podlagi odločbe o odmerjeni akontaciji dohodnine iz dejavnosti.

Za vsa dodatna vprašanja glede prehoda iz navadnega s.p. na normiranca se lahko obrnete na naše podjetniške svetovalce tako da jih pokličete na 01 600 1530 ali jim pišete na data@data.si in se dogovorite za svetovanje. Lepo vabljeni tudi na naša seminarja Na kaj moram biti pozoren kot normiranec? in  Abeceda poslovanja.

Vir: STA

Pripravila: Anja Grahek in Sabina Dimnik, DATA d.o.o.

Prijava na izobraževanje

 


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja