Go to Top

Kako načrtovati praznične izdatke?

Kako načrtovati praznične izdatke?Zadnji tedni v letu naj bi minili v znamenju veselja in dobre volje, lahko pa so tudi eno najbolj stresnih in napornih obdobij v letu. Predvsem za tiste, ki se v zadnjem trenutku lotijo organizacije praznovanja in kupovanja daril, ali pa si postavijo preveč ambiciozen načrt glede na sredstva, ki jih imajo na voljo. Zato je praznične izdatke treba načrtovati organizirano, v okviru zmožnosti, pravočasno in premišljeno.

Organizirano
Pametno si je pripraviti seznam ljudi, ki jih nameravate obdarovati, in določiti okvirno vsoto, ki jo boste namenili nakupu primernega darila za vsakega obdarovanca. Enako načrtujte praznovanje, ocenite stroške za hrano, pijačo in dekoracijo. Če se vam zdi izračunani znesek previsok, lahko razmislite o naslednjih rešitvah, kako nekoliko oklestiti stroške:

  • vsaj nekaj daril in dekoracij lahko izdelate sami – idej tudi za morda ročno manj spretne ne manjka (na spletu, v revijah …)
  • s prijatelji in najbližjimi se dogovorite za simbolična darila, še bolje bo (in tudi zabavno), če boste določili najvišjo (naj ne bo previsoka) ceno daril, ki si jih boste izmenjali
  • na novoletni zabavi namesto klasičnega obdarovanja organizirajte srečelov (vsak povabljenec prinese s sabo en dobitek)
  • ne pretiravajte z nakupom hrane in pijače, saj izkušnje kažejo, da je vedno vsega preveč
  • ne pretiravajte z dekorativno osvetlitvijo – varčujte z energijo

V okviru zmožnosti
Za darila in praznovanje porabite toliko, kot si lahko privoščite, saj je res zoprno začeti novo leto v rdečih številkah. Da si boste za praznike le lahko privoščili nekaj več kot običajno, vam svetujemo, da nekaj denarja za ta namen privarčujete vnaprej, torej med letom. Odsvetujemo pa, da bi za praznične izdatke najeli kredit ali pa uporabili limit in posojilne kartice, saj so stroški izposoje denarja zelo visoki.

Pravočasno
Z nakupovanjem začnite pravočasno, še preden se začne nakupovalna mrzlica. Tako boste imeli tudi dovolj časa za primerjavo cen in za morebitno naročilo daril prek spleta, saj to ni le udobnejše, ampak pogosto tudi ugodnejše.

Nadzor nad izdatki najpogosteje izgubimo prav zaradi nakupovanja v zadnjem hipu ali pa, ko za plačevanje izdatkov uporabljamo posojilno kartico.

Premišljeno
Izogibajte se spontanim nakupom, držite se načrta, ki ste ga pripravili, in tako ne boste izgubili nadzora nad načrtovanimi izdatki. Ne nasedajte posebnim ponudbam in akcijam. Preverite, ali so zares ugodene, saj so takšne pogosto le na prvi pogled. Ne postanite žrtev nepoštene poslovne prakse!

Vir: ZPS

Pripravila: Anja Grahek


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja