Go to Top

Kako preveriti kršenje bolniškega staža?

V skladu z zakonom ima delodajalec (poleg ZZZS, ki tudi lahko izvaja tovrstni nadzor) skoraj vedno, tudi večkrat na dan, možnost nadzora bolniškega staža.

Kontrolo uresničevanja predpisanega bolniškega staža lahko delodajalec opravlja sam (kot je npr. obisk kontrolorja na domu) ali pa jo zaupa pogodbenemu delavcu, najpogosteje detektivu, ki ima ustrezno licenco.

Kontrola bolniške odsotnosti z dela je navadno opredeljena v splošnih aktih delodajalca. Kontrola se lahko opravi na domu, v primeru utemeljenega suma zlorabljanja bolniškega staža pa se lahko z namenom ugotovitve predpisanih zdravniških navodil s strani delavca izvede spremljanje.

Delodajalec nima pravice zahtevati vpogleda v kartoteko bolnika. Prav tako nima pravice do informacij o diagnozi in nima pravice do vpogleda v izvide. Ima pa pravico izvedeti od zdravnika, kakšna navodila je dal delavcu za čas bolniške ter ali je delavec sposoben za opravljanje dela ali ne.

In le na podlagi odgovora zdravnika lahko nato tudi dejansko ugotovi, ali je delavec kršil bolniški staž. Če opravlja kontrolo bolniškega staža detektiv, lahko napisano stori tudi on.

Pri kontroli gre predvsem za ugotavljanje ravnanja zaposlenega na bolniški, ki ne sme biti v nasprotju z navodili zdravnika in ne sme biti takšno, da poslabšuje zdravstveno stanje. Slednje je lahko v določenih okoliščinah tudi utemeljen razlog za izredno odpoved. Zaposleni mora dobiti od svojega zdravnika jasna navodila, kaj mu je v času bolniške dovoljeno početi.

V času odsotnosti z delovnega mesta mora biti namreč delavec, ki je v bolniškem stažu in se zdravi doma, na svojem domu, v kolikor seveda zdravnik ne predpiše drugače. Odsotnost z doma je sicer mogoča le ob odhodu na zdravniški pregled, terapijo in preglede.

Pripravil: Gašper Meden

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja