Go to Top

Letni dopust po novem Zakonu o delovnih razmerjih

Letni dopust je po novem Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) urejen bolj jasno in preprosto. Letni dopust urejajo določbe členov 159. do 164. ZDR-1.
letni dopust
Delavec pridobi pravico do letnega dopusta s sklenitvijo delovnega razmerja, kar je nedvoumno, vendar doslej ni bilo zapisano v taki obliki.

Odmera letnega dopusta

Pisno obvestilo o odmeri letnega dopusta mora delodajalec izdati najkasneje do 31. marca, delavcu pa ga lahko pošlje po elektronski poti na elektronski naslov delavca, ki ga zagotavlja in uporabo nalaga delodajalec.

Sorazmerni del letnega dopusta

Sorazmerni del letnega dopusta je spremenjen. Namesto šest mesecev nepretrganega delovnega razmerja kot pogoj za pridobitev pravice do celotnega letnega dopusta, po novem 1/12 letnega dopusta pripada delavcu, ki med koledarskim letom sklene ali mu preneha delovno razmerje in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta.

Delavec, ki ima v prvem letu zaposlitve pravico do sorazmernega dela letnega dopusta, pridobi pravico do letnega dopusta za naslednje koledarsko leto v začetku tega leta.

Nova pravica delodajalca

Nova je pravica delodajalca, da lahko zahteva od delavca planiranje izrabe letnega dopusta najmanj dveh tednov za tekoče koledarsko leto.

Obveznosti delodajalca, da ob prenehanju delovnega razmerja delavcu izda potrdilo o izrabi letnega dopusta, ni več.

Več si lahko preberete tudi tukaj.

Avtorica: Simona Dečman, Data d.o.o.

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Komentarjev (29)

 • Sašo 18. februar 2014 - 11:41 Reply

  Do katerega datuma mora delodajalec odmeriti letni dopust. Oziroma s katerim dnem nastopi dopust za novo leto, namreč delodajalec ne izda pogodbe za letni dopust, da mu ni potrebno plačevati nadur in nadure pa spreminja v dopust. Razlog minus ure iz prejšnjega leta.

 • Marjetka 25. februar 2014 - 23:22 Reply

  Pozdravljeni

  Od 1.2.2013 do 28.2.2014 sem zaposlena pri starem delodajalcu s 3.3.2014 pa pri novem, ali zaradi prekinitve zaposlitve zgubim pravico do celega dopusta in regresa. Novi so mi svetovali naj mi stari podaljšajo pogodbo, ti mi pa pravijo naj me oni zaposlijo z 1.3.2013 ali zakon kaj govori tudi o tem?

  prosim odgovor

 • barbara javornik 26. februar 2014 - 6:45 Reply

  Delavec je v bolniškem staležu od aprila 2013 nepretrgoma. Iz leta 2012 mu je ostal še neizkoriščen letni dopust, lanski v celoti. Koliko se ga prenese v leto 2014 in do kdaj ga mora izkoristiti?
  Pa še to: kako je z prenosom dopusta pri t.i. sezonskih delavcih pri istem delodajalcu? Po starem se je dopust prenašal, če prekinitev delovnega razmerja ni bila daljša od 6 mesecev? Ali ima sedaj vsako leto pravico le do sorazmernega dela?

 • Katja 3. marec 2014 - 22:55 Reply

  Spoštovani, zanima me kako je s koriščenjem LD v letu 2014. Pri delodajalcu sem neprekinjeno zaposlena od 1.5.2005. Z avgustom 2014 nastopim porodniško.Koliko dopusta mi pripada za leto 2014 in ali ga lahko vsega koristim pred nastopom porodniške.

  Hvala za odgovor,
  lp

 • Matjaž Jurkovič 27. marec 2014 - 21:29 Reply

  Spoštovani, 26.3.2014 sem zamenjal delodajalca. Pri starem delodajalcu dopusta za leto 2014 nisem koristil. Koliko dopusta mi pripada pri novem delodajalcu – 40 urni delovnik od ponedeljka do petka (delovna doba skupaj 15 let in 3 mesece), imam pa enega otroka. Pri starem delodajalcu sem dobil v mesecu februarju odločbo za 26 dni dopusta, vendar kot omenjeno nisem izkoristil niti dneva od tega dopusta. Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>